• ср. юни 19th, 2024

Безлихвените заеми: Всичко, което трябва да знаете

ByПетър Ангелов

май 20, 2024

Безлихвените заеми са вид финансиране, което позволява на кредитополучателите да вземат пари назаем без никакви лихви или такси. Тези заеми обикновено се предлагат от небанкови финансови институции, например https://www.ferratum.bg/. В тази статия ще обсъдим какво представляват безлихвените заеми, как работят и кой може да се възползва от тях.

Какво е безлихвен заем?

Безлихвеният заем е споразумение между кредитор и кредитополучател, при което кредиторът предоставя определена сума пари на кредитополучателя без начисляване на лихва или други такси. Целта на тези заеми е да помогнат на хората в трудни финансови ситуации или да им осигурят достъп до основни услуги и продукти.

Как работят безлихвените заеми?

Безлихвените заеми обикновено имат по-кратък срок на изплащане в сравнение с традиционните заеми, които начисляват лихва. Кредитополучателят се съгласява да върне сумата на заема заедно с всички такси или застраховки в рамките на определен период. Ако кредитополучателят изпълни задълженията си навреме, той няма да дължи допълнителни разходи освен първоначално отпуснатата сума.

Кой предлага безлихвени заеми?

Безлихвените кредити най-често се предлагат от небанкови финансови институции. Тези алтернативни кредитори използват модерни технологии и иновативни модели за кредитиране, за да предоставят бързи и удобни решения за кредитиране на потребителите, например безлихвен кредит 6900 от Фератум. Чрез оценка на кредитоспособността на кредитополучателите с помощта на алгоритми и данни от множество източници, тези институции могат да предложат персонализирани заеми без лихва на широк кръг от кандидати. Освен това, много небанкови финансови институции предлагат онлайн приложения и процеси на одобрение, което прави получаването на безлихвени заеми по-лесно и по-удобно от всякога.

Кой отговаря на изискванията за безлихвен заем?

Критериите за допустимост за безлихвени заеми варират в зависимост от кредитора и целта на заема. Обикновено кредиторите ще разглеждат фактори като:

 • Кредитен рейтинг;
 • Доход;
 • Разходи;
 • Спешни нужди или обстоятелства;

Предимства на безлихвените заеми

Предимствата на безлихвените заеми включват:

 • По-ниски месечни плащания поради липсата на лихвени разходи.
 • По-кратък срок на изплащане в сравнение с традиционните заеми.
 • Възможност за изграждане на кредитен рейтинг чрез редовно плащане.

Какво да обмислите преди кандидатстване?

 • Цел на заема: Безлихвените заеми обикновено се отпускат за конкретни цели, като образование, здравеопазване или спешни случаи. Кредиторите ще оценят дали исканата сума и продължителността на заема са подходящи за предвидената употреба.
 • Срок на погасяване: Безлихвените заеми обикновено имат по-кратък срок на изплащане в сравнение с традиционните заеми. Това означава, че кредитополучателите трябва да върнат парите по-бързо. Важно е да разберете срока на погасяване и да сте сигурни, че можете да го спазите.
 • Гаранции и обезпечения: Някои кредитори може да изискват гаранция или обезпечение за безлихвени заеми, като например имот или ценна вещ. Кредитополучателите трябва да са готови да предоставят такива форми на сигурност, ако е необходимо.
 • Въздействие върху кредитния рейтинг: Неизпълнението на безлихвен заем може да има отрицателни последици за кредитния рейтинг на кредитополучателя. Важно е да разберете последствията и да сте подготвени да се справите с евентуално увреждане на кредитния рейтинг.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *