• пт. май 17th, 2024

За първи път български детски игрални филми влизат в HBO Max – „Случаят Кюри” и “Случаят Тèсла“ са с премиера на 4 май

ByПетър Ангелов

май 2, 2024

„Случаят Кюри” и “Случаят Тèсла“ на режисьора Андрей Хадживасилев сa първите български детски игрални филми, налични в онлайн стрийминг платформата HBO Max (Max от 21 май). Те се нареждат в селекцията със съвременно родно кино, „Местни продукции“, в българския каталог на платформата.

Подходящи за цялото семейство, „Случаят Кюри” и “Случаят Тèсла“, разказват за приключенията на Тони и Рая. Сюжетите на двата комедийно-занимателни филма са свързани, но и самостоятелно завършени истории. Те са ярко локално допълнение към съдържанието в платформата, насочено към деца и подрастващи.

Режисьорът Андрей Хадживасилев, Revive Vision споделя: „След дългогодишна липса на български детски игрални филми, се радвам изключително много, че „Случаят Кюри“ и „Случаят Тèсла“ се приеха толкова добре от младата публика. Тази положителна обратна връзка доказва колко е важно да се правят съвременни филмови заглавия за родните зрители. Много съм щастлив, че премиерата на филмите в платформата на HBO Max се случва точно по великденските празници, защото приключенията на Тони и Рая ще могат да достигнат до още повече деца и техните семейства. Вярвам малки и големи ще се забавляват много, но също така ще извлекат поуки за приятелството, науката и за това да бъдем добри!“

„Случаят Кюри”
Тони е на 8 години и има амбицията някой ден да стане велик учен. Стаята му наподобява лаборатория, а на стената в нея са окачени портрети на известни учени откриватели. Тони смята, че е по-зрял от другите деца, за него игрите и общуването с връстниците му са губене на време. Той е изключително честен, пунктуален, за него отговорите на всички житейски въпроси са в науката. Чувства се неразбран, но не се оплаква, а си изгражда свой собствен свят, в който е недосегаем. Тони не може лесно да бъде изваден от релси, той е хладнокръвен и уравновесен.

Неговата съседка Рая, също е на 8 години и вместо ученолюбива, е по-скоро палава и пакостлива. Учи в балетното училище, защото там може да изразходва цялата си енергия, както и да има сценични изяви. Тя има богати родители, които непрекъснато пътуват или са на почивка, затова грижите за нея са винаги поверени на друг.

В „Случаят Кюри” Тони кръщава опитната си мишка неслучайно на откривателката на радиацията – Мария Кюри. Въпреки че е само на 8 години, Тони ще се яви на Националния фестивал на науката със свой експеримент. Рая обаче често му пречи да се концентрира и да провежда своите научни опити. Тя също така дружи и с училищния побойник Стефан от по-горния клас и иска да му помогне да изкара контролното по математика. Тони обаче отказва да им съдейства, вследствие на което Мария Кюри е отвлечена. За да я получи обратно, Тони трябва да се изправи пред нови предизвикателства. Балетната постановка на училището е провалена с гръм и трясък, но за сметка на едно ново приятелство.

„Случаят Кюри” е дело на режисьора Андрей Хадживасилев, продуцентите Пламен Йорданов и Андрей Хадживасилев, сценаристите Сабина Иванова и Пламена Велковски, оператора Божидар Симеонов. Музиката е на Георги Стрезов, а монтажист е Лъчезар Костов.

В ролите са Мартин Паунов, Зорница Иванова, Ясен Кадиев, Ивет Митова, Николета Манева, Илина Агова, Надежда Савова, Мила Банчева, Таня Кожухарова, Юлиян Малинов, Лора Мутишева, Николай Върбанов

“Случаят Тèсла“
Вторият самостоятелен филмов проект от детската поредица е “Случаят Тèсла”. Главната роля отново е поверена на Мартин Паунов (Тони), а от изключително важно значение за режисьора на филма Андрей Хадживасилев, е да се запази позитивния поглед към науката, като отличителен образователен сюжетен елемент. Основна роля в действието играят още взаимоотношенията между героите и техните първи любовни трепети или тъй нареченото “харесване” в тази възраст, както и грижата към природата.

В “Случаят Тèсла” Тони и Рая са вече на 12 години и са добри приятели. Като обещаващ млад “изобретател”, Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Тони силно вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза. За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Кани за компания любимата си приятелка и съседка Рая, която приема с радост, защото за пореден път е изоставена от вечно пътуващите си родители.

Оцеляването сред природата съвсем няма да е единственото препятствие, което очаква Тони. Главатарят на местните скаути Виктор ревнува от Тони, решава да провали научните му опити и да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората.

Зад “Случаят Тèсла” стои филмова компания „Ривайв Вижън“ с подкрепата на ИА Национален филмов център и БНТ. Режисурата е на Андрей Хаджи Василев. Сценарият е на Виктория Пенкова и Пламена Велковски, продуцент е Пламен Йорданов, оператор е Божидар Симеонов, а музиката е дело на Георги Стрезов. В ролите са Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов, Николай Върбанов.

Българските детски игрални филми „Случаят Кюри” и “Случаят Тèсла“ ще са достъпни за стрийминг в HBO Max от 4 май. От 21 май платформата се трансформира в Мах и ще предлага повече от двойно съдържание, спрямо момента, давайки достъп от най-интересното съдържание от всички марки на медийната компания Warner Bros. Discovery. Съвременното българско кино ще продължи да бъде част от това богато на жанрово разнообразие стрийминг изживяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *