• вт. апр. 30th, 2024

Revolut публикува първия си Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите

ByПетър Ангелов

апр. 17, 2024

Системата за засичане на измами на Revolut предотвратява 475 млн. £ през 2023 г.

 

  • Revolut обяви днес публикуването на първия си Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите, който разкрива тенденциите през 2023 г. и данни за най-срещаните видове измами.
  • Измамите с работа са нараснали с 1200%, а инвестиционните измами – с 142% през 2023 г.
  • България е сред европейските страни с по-малко случаи на измами, като се класира на 29-то място по брой жертви на измама на хиляда клиенти. Измамите с наеми са най-често срещаният вид измама в страната.

 

 

София, 17 април 2024 г. – Revolut, глобалното финансово суперприложение с над 40 милиона клиенти по света и 780 000 в България, днес обяви публикуването на първия си Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите, съдържащ ексклузивни данни за измамите. Докладът се основава на обширни вътрешни изследвания и анализ на данни и цели да хвърли светлина върху нарастващата индустрия с измами и да предостави конкретни наблюдения, за да помогне на хората да се предпазят. Revolut планира постоянно да преразглежда тези данни, за да следи пейзажа на измамите.

 

Декорът на сцената: глобалният пейзаж на измамата

Докладът на Revolut разкрива нарастващата заплаха от измами, които причиняват загуби на гражданите от над 1 трилион $ в световен мащаб през 2022 г., според GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report). Данните на Revolut показват, че това явление продължава да нараства през миналата година, като измамният пейзаж претърпява значителни промени, като се отличава с укрепване на техниките за измами, целящи да извлекат поверителни данни за сметки и лична информация за финансова изгода. Финансовите престъпници увеличиха усилията си чрез използване на сложни тактики като измамни уебсайтове, удължени платежни вериги и атаки чрез социално инженерство, за да примамят жертви.

 

За да се бори с тези заплахи, Revolut остана проактивен в изпреварването на динамичния пейзаж на измамите през 2023 г. Revolut въведе повишени мерки за сигурност, включващи биометрично удостоверяване и проактивни предупреждения в платежния поток, като в същото време приоритизира обучителни инициативи против измами чрез раздела „Обучение“ в приложението, за да предостави на клиентите необходимите знания и инструменти да се защитават срещу злонамерените актьори.

 

Миналата година собствената система на Revolut за засичане на измами, задвижвана от авангардно машинно обучение и изкуствен интелект, предотврати над 475 милиона £ от измами срещу клиентите.

 

Неупълномощена измама срещу Упълномощена измама

Докладът прави разграничение между „неупълномощената измама“, при която престъпникът прониква в сметката на жертвата без нейното разрешение и „упълномощената измама“ – измамни практики, които убеждават жертвата да позволи извършването на плащане.

 

Според доклада социалното инженерство продължава да бъде значителен фактор за двата вида измами, но има по-силно въздействие, когато се използва за „упълномощена измама“.

 

България е сред европейските страни с по-малко случаи на измами през 2023 г., като се класира на 29-то място по брой жертви на измама на хиляда клиенти. Измамите с наеми са най-често срещаният вид измама в страната.

Woody Malouf, Head of Financial Crime в Revolut, казва:Защитата на нашите клиенти от нарастващата глобално заплаха от измами е от първостепенна важност за нас в Revolut. Първият ни досега Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите не само хвърля светлина върху развиващия си пейзаж на измамите, но също така оборудва хората с познанието, необходимо им да бъдат внимателни. С нашата усъвършенствана система за засичане на измами и ангажимента ни към иновации, ние подкрепяме клиентите си да защитават своите финанси и да навигират с увереност в дигиталния свят.”

Тенденции за неупълномощени измами

  • Измама с карта: съставлява 98% от всички случаи на измама и включва тактики като фишинг атаки. За противопоставяне на тези тактики виртуалните карти за еднократна употреба на Revolut предлагат подобрена защита, тъй като могат да бъдат използвани само веднъж, в резултат на което понижават значително процента на измами, в сравнение с традиционните карти.
  • Физическа кражба: въпреки че засяга едва 1% от жертвите, физическата кражба причинява 39% от всички загуби от неупълномощени измами, претърпени от клиентите на Revolut през 2023 г.  В наши дни измамниците действат в структурирани престъпни мрежи, способни да наблюдават как хората използват телефоните си и да улавят пароли с внимателни техники. За да намалите този риск, е важно винаги да сте бдителни за обстановката, когато въвеждате парола и да не съхранявате идентификационните данни за влизане в телефона си.

 

Тенденции за упълномощени измами

  • Измами с работа: нарастват с над 1200% през 2023 г., като таргетират млади хора, търсещи работа.
  • Инвестиционни измами: нарастват с 142% през миналата година. Повечето от тези измами предлагат Bitcoin или други инвестиционни възможности, свързани с криптовалути. Анонимността, която криптовалутите предлагат, привлича измамниците, които предлагат високи гарантирани печалби от криптоинвестиции.
  • Измами с покупки: остават най-популярният вид измами във всички страни, като съставляват 63% от всички докладвани измами през 2023 г., но са по-малко от 15% от цялата стойност на загубите.

 

 

Съветите на Revolut за избягване на измами с покупки

  • Пазарувайте от реномирани и надеждни търговци – проверявайте онлайн отзивите. Истинските и надеждни продавачи ще имат добри отзиви като цяло, а не комбинация от лоши или никакви отзиви.
  • Задавайте въпроси – бъдете внимателни, ако продавачът избягва да споделя информация или ви притиска да извършвате бързи плащания. Изисквайте преглед на артикули с висока стойност лично или чрез видео и получаване на подходяща документация за потвърждаване на собствеността на продавача.
  • Избирайте безопасен начин на плащане (като виртуалните карти за еднократна употреба на Revolut) – винаги използвайте дебитна или кредитна карта. Измамниците могат да ви помолят да платите с банков превод вместо плащане с карта. Преводите са трудни за проследяване и в случай на измама имаме ограничени възможности да ви върнем парите.
  • Никога не игнорирайте предупрежденията на Revolut в приложението, особено ако продавачът ви притиска да извършите плащането бързо.
  • Проверявайте автентичността на уебсайта –  въведете адреса му във вашия уеб браузър. Не следвайте връзки в непоискани имейли или текстови съобщения. След като влезете в уебсайта, проверете дали изглежда относително професионално. Цветове, лого или оформление, които не изглеждат правилно, могат да са показател, че уебсайтът е фалшив.
  • И накрая, винаги помнете –  ако нещо изглежда твърде добре, за да е истина, най-вероятно не е.

За да осъществите достъп до пълния Доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите и да научите повече за предотвратяването на измами, посетете: [Link].

 

За повече информация, включително цените на плановете, моля, посетете https://www.revolut.com.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *