• сб. апр. 27th, 2024

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

ByПетър Ангелов

мар. 27, 2024

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Има дни, които помниш дълго. Има и дни, които никога не забравяш. Днес ще ви разкажем един такъв ден. Всъщност…надяваме се да почувствате един такъв ден.

Благовещение е. Старият Майчин ден. Една от най-светлите дати пред годината.

“Благата вест първо я е донесла лястовицата по цялата земя, където пука пролет. И туй е вестта, че земята зачева отново от слънцето. Голям празник – пролетно равно-денствие. Животът почва отново. Затуй у нас е Майчин ден.”*

Излизаш навън рано сутрин, облачно е и те лъха леден вятър. Изненадана си, защото днес трябва да грее слънце. Според народните представи Благовец се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Така че имаш пълното право да очакваш слънце. Точно да се навъсиш, като времето навън, и си припомняш накъде си се запътила. Разтърсваш глава, за да прогониш всяка евентуална мрачна мисъл.

Този ден е особен, защото за първи път в живота си ще го празнуваш по различен начин. Ще бъдеш част от един свят ритуал и ще се потопиш в древната традиция за създаване и благословия. Ще се съберете 10 жени, за да месите хляб, да наричате, да чувствате и да празнувате живота. Защото хлябът е символ на слънцето, на домашното огнище, на безкрайността, на здравето и на изобилието.

Това е специално събитие, организирано от Булгар Биотик: българския бранд за пробиотици от ново поколение, вдъхновени от природата, традициите и най-съвременните научни разработки. Избрали са днешния ден, за да ви съберат с други дами и да се потопите в магията на българското, на земята и на древни обичаи, закодирани там някъде дълбоко във всеки от нас.

Поканени са само жени, защото на днешния ден се честват жената, утробата и женската енергия. Всички присъстващи дами са работили с Булгар Биотик и в един момент са се влюбили в продуктите. Затова днес, в този свят ден, те се събират като част от семейството на Булгар Биотик: Ирина Тенчева, Славена Вътова, Антоанет Пепе, Лора Найденова, Мона Гочев, Рая Методиева, Симеона Герджикова, Ивана Александрова, Наси Ангелова и Мариета Захариева, основателката на Булгар Биотик.

Мариета е жената, която е създала бранда и която говори за лактобацилус булгарикус, познати също като българските млечно-кисели бактерии, с такава любов, с каквото само човек, докоснал се до чудесата на българската природа, може да го прави. Неслучайно в продуктите на Булгар Биотик има различни природни съставки, вложени деликатно от учени и технолози, но с цялата сила на тяхната полезност – например, жълт кантарион с неговото всеизвестно успокояващо действие и роза дамасцена с мощното й антиоксидантно влияние.

Пробиотиците на Булгар Биотик съдържат 50 милиарда живи бактерии + пребиотици, които помагат не само на храносмилателната ни система, но също така повишават имунитета, грижат се за общото ни здравословно състояние, действат като превенция срещу редица състояния, дори могат да подобрят настроението ни и да ни помогнат при стрес и напрежение. Различните щамове на пробиотиците благоприятстват различни зони от тялото, затова Булгар Биотик разработват продукти, специално насочени към тези зони: GastrobalanceFemin, Antistress, дъвчащи таблетки за устна хигиена. Най-важният мит, който трябва да бъде разбит, е, че пробиотици се приемат, само когато пиете антибиотици. Истината е те са част от личната ни грижа, която трябва да си осигуряваме целогодишно, за да поддържаме тялото и ума си в добро здраве. Мисията на Мариета и на Булгар Биотик е да популяризират последните научни открития за това, че нашите черва са “вторият ни мозък”, и че грижата за чревната ни микрофлора е в пряка връзка с психическото ни състояние.

Спомняш си първата си среща с Мариета, в която тя с пламнали очи ти разказва за връзката черва-мозък и за това, че Булгар Биотик създават продукти, които подсилват допълнително мощта на природата. Няма да забравиш тази първа среща. Но сега е време за нова среща, която вече очакваш с нетърпение и неусетно забързваш крачка.

Вървиш по ул. Оборище в посока на магичното пространство, където ще се случи всичко онова, за което още не подозираш. Мястото е irituali, втората “къща” на Ирина Тенчева, както тя нежно я нарича. Влизаш вътре и в следващите няколко часа светът отвън не съществува. Мариета те посреща топло, навсякъде греят пролетни цветя, а скоро след това Ирина Тенчева превежда всички вас през специален ритуал, в който да се вгледате в себе си и да наречете днешния ден и предстоящото месене. До купата с брашно е облегната икона на Богородица. Затваряш очи и се потапяш душата си, на фона на българска музика , от която цялото ти същество настръхва.

Скоро към притихналата ви компания, в която всеки е споделил нещо съкровено и лично, се присъединява Лора Найденова и магията продължава, защото е време да омесите ритуалния хляб. Всяка от жените трябва да се включи в процеса и да остави късче от себе си, от душата и наричането си в хляба. Някой имат повече опит, други по-малко. Това е без значение. Допирът с тестото е като прибиране у дома, а женската енергия сякаш извира отвсякъде и напира да напусне стените на irituali.

Когато си тръгваш, виждаш, че леденият вятър е разгонил облаците, а слънцето смело и жарко те огрява. Магията продължава. Чувстваш се някак лека, щастлива и смирена, силна, слаба. Жена! Неволно се усмихваш по пътя на връщане. Знаеш, че отнасяш част от случилото се вълшебство със себе си и че ще разкажеш за него на някого. За да го почувства и той.

“Да си здрава и читава! Да ти е пъстър животът! Да ти се чува думата! Да не слиза хлябът от масата ти! Да са горди с тебе майка ти и баща ти! Нека реченото ми на Благовец да бъде сторено!” *

**Из “Стопанката на Господ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *