• сб. юли 20th, 2024

Гледаме Max Original документалния филм „Да спасиш Хоуп“

ByПетър Ангелов

юни 26, 2024

Документалният Max Original филм „Да спасиш Хоуп“, режисиран от Мартина Войчеховска и Ева Марчиновска, е достъпен за стрийминг в Max.

През 2016 снимка, на която датчанката Аня Рингрен Ловен спасява умиращо от глад 2-годишно нигерийче, обиколи интернет. Момчето, което по-късно Аня и съпругът ѝ кръщават Хоуп („надежда“), е било обвинено във вещерство и изоставено. Недохранен, той чака дълго да пристигне помощ.

В Нигерия суеверията са част от ежедневието. За хората, живеещи в крайна бедност и без възможност да получат образование, вещерството служи като извинение за редуциране броя на членовете на семейството. Обвинените деца стават жертва на различни видове насилие, оставяни са да гладуват и дори биват убивани.

Документалният филм проследява живота на Аня Рингрен Ловен – благотворителен работник и основател на организация, която спасява такива деца. Мартина Войчеховска чака дълго, за да се запознае с изключителната жена, която един ден може би ще успее да развали тегнещата над Нигерия магия.

На ръба на смъртта, след като е изоставено заради обвинения в магьосничество, момчето, наречено Хоуп, е доведено в едно от най-големите убежища за деца в Западна Африка – Land of Hope, основано от Ловен – за да живее заедно с над 90 деца с подобна съдба.

„Да спасиш Хоуп“ описва стремежа на хуманитарния деятел, като същевременно повишава осведомеността за обвиненията в магьосничество, чрез архивни кадри на датчанката и интервюта с ключови фигури, водени от режисьора на филма и награждаван репортер Мартина Войчеховска, която също така подпомага първата среща между Хоуп и неговата биологична майка.

Мартина Войчеховска
Мартина Войчеховска е една от най-известните личности в Полша. Тя е журналист, пътешественик и социален активист, ангажирана дълбоко в застъпничеството за правата на човека. Мартина е основател на фондация UNAWEZA, посветена на насърчаването на равните възможности за жените в Полша и по света. Тя е автор на множество репортажи, документални филми и бестселъри. През 2023 г. заема първо място в класацията на списание Forbes „Най-ценната полска знаменитост“ според Influence Power Index.

Тя е силна женска фигура, служеща за пример за преодоляване на житейските несгоди. Свързана с TVN (понастоящем Warner Bros. Discovery) от 1998 г., през последните 15 години Мартина създава своя документална поредица за пътувания, наречена „Woman at the End of the World“, която разказва историите на вдъхновяващи жени от различни краища на света. Към днешна дата има над 100 епизода, обхващащи 56 различни държави на 6 континента.

Като режисьор Мартина е отличена с наградата „Златна нимфа“ на фестивала в Монте Карло за документалния си филм “The Ghost People”, който хвърля светлина върху живота на хората с албинизъм в Танзания. Основен фокус в работата ѝ са правата на човека. Тя отразява истории на жени в Иран, оцелели след атаки с киселина в Пакистан, жени, изправени пред дълги присъди в затвора в Салвадор за спонтанни аборти, и деца, обвинени в магьосничество в Нигерия. Освен това документира преживяванията на местното население в Етиопия, Чад, Китай, Борнео, Монголия, Панама, Канада и други. В момента усилията ѝ за създаване на филми са съсредоточени върху Украйна и въпроса за свързаните с войната сексуални посегателства.

В продължение на 10 години е главен редактор на полските издания на списанията „National Geographic“ и „National Geographic Traveler“. Мартина е любител на приключенията. Тя завършва предизвикателството Seven Summits, което включва изкачване на връх Еверест – забележително постижение, постигнато само 1,5 години след претърпяна гръбначна травма. Тя е първата и единствена полякиня, завършила рали Дакар. Мартина също е лицензиран парашутист, технически дълбоководен гмуркач и член на The Explorers Club.

Всичко това Мартина съчетава с ролята си на майка на дъщеря тийнейджърка и на осиновена дъщеря на име Кабула – момиче с албинизъм, което също е централната фигура в нейния документален филм от 2014 г., заснет в Танзания. Чрез своите действия и решителност Мартина служи като вдъхновение и доказва на света, че невъзможното не съществува и че жените въплъщават невероятна сила.

Ева Марчиновска
Ева Марчиновска е режисьор и продуцент, носител на награди, базирана във Варшава. Учила е журналистика, наука и социална педагогика във Варшава и Кьолн. Работи с TVN (понастоящем Warner Bros. Discovery) от 2001 г., като продуцира и режисира емблематични заглавия като “Woman at the End of the World”, “Domino Effect” и “Mediterranean Life”. В работата си се фокусира върху разказването на истории за положително въздействие и социална промяна, като има значителен опит в сътрудничество с неправителствени организации и често работи с уязвими групи от населението, включително оцелели експлоатация на детски труд в Бангладеш и принудителни бракове в Етиопия, обвинения в магьосничество в Бенин и Нигерия и бивши секс работници в Мексико. Известна със своята емпатия, тя е запалена по създаването на филми, които изграждат връзки и предизвикват промяна.

Режисьори и сценаристи на „Да спасиш Хоуп“ са Мартина Войчеховска и Ева Марчиновска, оператори са Олгерд Михалак и Дариуш Шимура, тонрежисьор е Томаш Сикора, редактори са Агнешка Гвязда-Мачадо, Паулина Хайт, Павел Малара, Томаш Брзуски, продуценти са Мартина Войчеховска, Марта Грайета и Ева Марчиновска. Архивните кадри и снимки са любезното предоставени от Аня Рингрен Ловен и Land of Hope.

Документалният Max Original филм „Да спасиш Хоуп“ е достъпен за стрийминг в Max.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *