• сб. юли 20th, 2024

Проучване на Revolut за пътуване: от какво се страхуват българските туристи?

ByПетър Ангелов

юни 16, 2024
  • Проучване на Revolut за пътуване: 39% от анкетираните българи се страхуват от лошо време през почивката си, а 32% от измами при пътуване – например ако при пристигане се окаже, че платеният апартамент е фиктивен
  • 11% от интервюираните българи признават, че използването на телефона в чужбина им е струвало твърде скъпо и 16% споделят, че мобилните данни са били бавни или ограничени по време на почивката им
  • Revolut Bank се надява, че многовалутната сметка и мобилното приложение с интелигентни функции като eSIM ще помогне на милиони европейци при пътуването им в чужбина това лято


София, 14 юни 2024 г. – Revolut, глобалното финансово приложение, използвано от над 40 милиона клиенти, от които над 800 000 в България, попита 15 хиляди души в 15 европейски страни, включително 1000 в България, за техните притеснения, свързани с пътуване в чужбина. Ето какво споделиха те[1].

Какво може да се обърка през мечтаната почивка

Когато са попитани за рисковете, свързани с пътуване (множествен избор с възможни до 3 отговора), повечето от отговорилите българи посочват лошо време и природни бедствия, като бури или горски пожари, които могат напълно да провалят почивката (39% от респондентите). Наскоро се случи с хора, пътуващи до Дубай (наводнения), а миналата година с туристи, посещаващи Гърция (пожари). В Европа румънците (43%) и хърватите (48%) се страхуват най-много от лошото време по време на почивка, докато швейцарците (27%) и испанците (29%) са най-малко притеснени. Европейците на възраст 18–34 г. също се страхуват по-малко от лошото време (34%), отколкото тези в по-напреднала възраст.

Мъжете и жените в България се притесняват от изгубен багаж и измами при пътуване

Второто по големина притеснение сред анкетираните българи (32%) е, че багажът им може да бъде изгубен, повреден или откраднат (на летището, например). От друга страна, отменен или закъснял полет е повод за притеснение, споделен от едва 17% от българските респонденти. Българските жени се страхуват повече от лошото време и природните бедствия (43%), докато българските мъже споделят по-нисък праг на притеснение от тези внезапни събития (35%).

За българските жени откраднат или повреден багаж е вторият най-голям страх (33%), докато за мъжете измамите при пътуване са на второ място (34%). Младите българи на възраст между 18 и 24 години също се притесняват повече от загуба на багажа (48%), в сравнение с по-възрастните над 65 години (21%). Последните се страхуват на-вече от лошо време (44%). Проблем с багажа е кошмарът за представителите на южните страни – испанците, португалците и гърците (съответно 51%, 48%, 46%), докато литовците, унгарците и германците се страхуват по-малко от това (23%, 26%, 26%). В Европа италианците (33%) и испанците (32%) се страхуват най-много от закъснения на полети, докато хърватите и унгарците се страхуват най-малко от подобни пречки (по 14%).

Пазете се от измамници, предлагащи престои

Третото основно притеснение е рискът от измама – например, когато платен предварително апартамент е в значително по-лошо състояние от това в офертата или въобще не съществува. 32% от анкетираните българи се страхуват от това, като мъжете (34%) повече от жените (31%) и младежите между 18 и 24 години (46%) повече от по-възрастните над 55 години (19%). Много по-малко българи се страхуват от загуба на данните на картата си или че крадец може да изпразни сметката им (28% от отговорите). А 11% от българите, участвали в проучването, не се страхуват от нищо, защото при пътуване най-важно е приключението! Тези смели хора са предимно мъже (12%) и възрастни над 65 години (18%).

Анкетираните в България също се притесняват, че при злополука или заболяване застрахователят ще откаже помощ (20%). А в Европа? Литовците (20%) и чехите (22%) са най-малко притеснени от ваканционните измами, а поляците (38%) и португалците (40%) са най-загрижени. Португалците и испанците (по 38%) се съмняват повече в помощта на застрахователя при злополука или заболяване, отколкото българите (20%) и литовците (22%). Междувременно германците (31%), австрийците и швейцарците (по 30%) се страхуват особено от нарушаване на сигурността на данните на картата и кражба.

Почивка преди, през или след активния сезон?

 

На въпроса през кой месец българите планират основната си, най-дълга почивка през 2024 г., повече от половината анкетирани посочват юли и август (57%). По-конкретно през юли българите (22%) имат шанс да се смесят с туристи от Чехия, Словакия (по 29%) и Унгария (28%), докато през август с хървати, гърци и португалци (по 36%) и поляци (28% от отговорите). Кой избягва тези горещи летни месеци? Сред европейците, които са планирали почивка по-рано, през пролетта, има много германци (24%), италианци (23%), австрийци и швейцарци (по 22%). И кой отлага отпуската си за есента? Подобна група доминира при швейцарците (26%), германците (23%), австрийците и испанците (по 22%).

 


Топ дестинации за сезон 2024

 

След като знаем кога, ключовият въпрос е къде? У нас или в чужбина? И какви ваканционни дестинации ще са водещи през сезон 2024? При българите по-голямата част от хората планират почивката си в страната (60%), а 27% избират европейски дестинации. Миналото лято средната сума, похарчена от клиент на Revolut от България, пътувал в чужбина по време на лятната почивка, е 464 евро, което представлява средната стойност на всички плащания, направени с карта на Revolut към търговци, регистрирани в други държави[2].

Само 5% от българите не планират почивка тази година. Кои са най-популярните туристически дестинации за 2024? Според проучването на Revolut за пътуване повечето българи планират почивката си в Гърция (11% от отговорите), Турция (5%) и Италия (3%). Извън Европа Египет е лидер (0,7%). Конкуренцията за портфейла на българските туристи е жестока.

 

Къде отиват европейците на почивка? 47% от запитаните в проучването искат да прекарат ваканцията си в собствената си страна (въпреки че швейцарците и австрийците са най-малко склонни да почиват у дома, съответно 21% и 25%), а 40% в чужбина (основно в друга европейска страна – 34 %). Неевропейските дестинации са най-примамливи за швейцарците (14% от отговорите) и испанците (11%). Най-големите любители на дома (планиращи ваканции в собствената си страна) са хърватите (72%) и гърците (70%). Красиви плажове, добра кухня, това не е изненада. Топ дестинации? Повечето европейци планират да отидат на почивка в чужбина тази година в Италия (5,3%), Гърция (4,4%), Испания (4,3%), Хърватия (2,9%) и Франция (2,3%). Топ неевропейски дестинации са САЩ (0,9%), Египет (0,8%) и Тайланд (0,5%).

Как изглежда мечтаната почивка?

След като вече знаем кога и къде, нека уточним какъв вид трябва да бъде почивката: спокойна или активна, може би у дома или пък комбинирана с работата? Три теми доминират сред отговорите на българите. Те планират почивка на плажа (62% от отговорите), желаят да прекарат време със семейството си (30%) и сред природата (24%). Това обаче не е единствената рецепта за почивка. Почти всеки десети българин очаква почивката през тази година да бъде изпълнена с партита, събития и музикални фестивали като Open’er, Tomorrowland или Sziget, чийто стратегически партньор тази година е Revolut. Почивката вкъщи също е решение за 10% от респондентите, докато съчетанието на почивка с работа е по-малко популярно (2%). Други възможности, споменати от българите са: самостоятелно пътуване (7%) или тишина и спокойствие (3%).

 

Как подготвят почивката си останалите европейци? Водещите теми за почивка сред европейците са почивката на море (45%), семейната почивка (33%) и почивката сред природата (15%), както и в България. Европейците като цяло също планират градски почивки (12%), особено испанците (17%), чехите (16%) и австрийците (15%).

В Европа унгарците (2,8%), португалците (2,3%) и чехите (2%) са особено заинтересовани да участват в музикални фестивали, а швейцарците (2,2%), германците (1,3%) и португалците (1%) желаят да присъстват на спортни събития.

Къмпинг или ол инклузив?

 

Успешната почивка често зависи не от това дали е у дома или в чужбина, а къде отсядаме и какво ни предлага мястото. Revolut попита българите какви дейности и преживявания предпочитат, когато пътуват. Ето най-популярните отговори! На почивка българите предпочитат ваканции ол инклузив (47%) и искат да посетят местни културни забележителности (43%), да опитат местна кухня и да научат за местните традиции (33%). За българските туристи важни са също културните събития (18%), както и заниманията за деца, за да могат родителите да си почиват (8%) и културните събития като концерти, театър и музеи (21%). Желаните атракции включват още нощен живот, партита в клубове и барове (9%) и по-добро опознаване на местните жители (8%). Някои българи се фокусират върху здравето, красотата и СПА (10%), върху практикуването на спорт (5%), както и почивка в каравана или къмпинг, напр. в гората или край езерото (11%).


Сред европейските страни почивките в каравана и къмпинг са много популярни в Литва. Всеки четвърти литовец (25%) планира този вид почивка. Спортните почивки са популярни сред австрийците (17%), швейцарците (13%) и германците (11%). Парти почивките и нощният живот са предпочитани от гърците (20%) и испанците (15%). Удобството на ол инклузив хотелите е особено предпочитано от румънците и италианците (по 42%). Анимациите за деца са важни за словаците, чехите също (по 16%), но преди всичко за поляците (18%). Кулинарните изкушения са приоритет за италианците (54%) и швейцарците (50%). Австрийците (26%), германците (23%) и унгарците (22%) ще се погрижат за здравето и красотата си по време на почивката си. Предпочитанията за преживявания по време на пътуване са разнообразни, но търсачката за Преживявания в приложението Revolut може да ви помогне да резервирате и платите избраното от вас!


[1] Проучването на Revolut за пътуване е възложено и проведено от изследователската компания Dynata. Извадката включва 15 000 души в 15 страни (Италия, Испания, Португалия, Германия, Австрия, Швейцария, Румъния, България, Полша, Унгария, Литва, Гърция, Чехия, Хърватия, Словакия) , включително 1000 души в България (март 2024).

[2] Източник: Вътрешни данни на Revolut, анализирани в обобщен и анонимизиран вид, от 1 май до 20 август 2023 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *