• сб. юли 20th, 2024

„Кралят на зимата“ – нов сериал по бестселър трилогия на Бърнад Корнуел в HBO Max

ByПетър Ангелов

окт. 6, 2023

„Кралят на зимата“ е нов исторически драматичен сериал по бестселър трилогията на Бърнард Корнуел „The warlord chronicles“, предлагаща смел и ревизионистичен поглед към добре познатите легенди за крал Артур. Зад сериала като ексклузивен продуцент стои Лаклън Маккинън, продуцирал и сериала „Аз, вещицата“. В ролята на Артур влиза шотландския актьор Иън де Каестекер (Agents of S.H.EL.D; Убийство на пътя).

Британия. Пети век. След като е прогонен от баща си – върховния крал Утер, Артур Пендрагон се завръща в родината си Думнония, за да поддържа мира, докато малолетният му брат не порасне достатъчно, за да заеме трона. Артур се среща отново с могъщата Нимуе, с водача на друидите Мерлин, който се е грижил за него като малък, и с Дерфел, младеж, когото спасява като дете от сигурна смърт.

Към „Кралят на зимата“ ме привлече първо самият роман, написан от Бърнард Корнуел. Това е наистина уникален роман, тъй като разказва артурианските легенди по съвсем нов начин. Така че е почти като преоткриване на историята, с която сме свикнали и която сме чували много пъти. Ключовата разлика е в гледната точка. В сериала, както е в романа, се фокусираме върху Дерфел и Нимуе и чрез тях разкриваме образа на Артур. Това напълно нов, оригинален поглед. Дерфел е младо саксонско момче, когато се запознаваме с него за първи път, което в хода на трилогията от романи се превръща във военачалник.“, коментира ексклузивния продуцент Лаклън Маккинън.

Историята в първия сезон:

Влизайки в ролята си на неохотен водач, Артур открива, че има съмнения относно намеренията му и че поддържането на мира сред враждуващите британски племена, в които саксонците навлизат все по-напред, е почти невъзможно. Докато се опитва да създаде съюзи, за да задържи саксонското нашествие, той е изправен пред неочаквани предизвикателства, някои от които от хора, които е смятал за най-близки до себе си.

Нимуе и Дерфел, които споделят близка връзка и дълбока любов, са разделени, тъй като Нимуе следва своя собствен път и защитава езическата си религия срещу възхода на християнството. Дерфел се хвърля в стремежа си да стане воин и подкрепя безрезервно Артур и опитите му да поддържа мира и да защитава Британия. И той и Нимуе планират един ден да отмъстят на Гундлеус, краля на Силурия, който убива майката на Дерфел, оставяйки го полумъртъв в смъртоносна яма.


Артур среща Гуиневир в навечерието на стратегически брак със Сейнуин, дъщерята на племенния крал Горфид, и тяхната любовна връзка променя хода както на неговия живот, така и на бъдещето на страната. Той е принуден да вземе решения с огромни последици, които го принуждават да се изправи срещу травмите и раните от миналото си, за да може да продължи напред с визията си за обединена Британия.

Епизодите на новия епосен сериал „Кралят на зимата“ са налични за гледане в стрийминг платформата HBO Max.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *