• сб. юли 20th, 2024

Момче на място (Polish Prayers) – нов документален HBO филм

ByПетър Ангелов

сеп. 16, 2023

Традиционен католик, младият Антек има дълбоко консервативни възгледи, но когато се влюбва, у него се зараждат съмнения – първо за забраната на предбрачния секс, а накрая и за съществуването на Бога. Оригиналният документален филм на HBO от Полша „Момче на място“ (Polish Prayers) е с премиера на 15 септември в стрийминг платформата HBO Max. ТРЕЙЛЪР

22-годишният Антек израства в дълбоко религиозно и радикално дясно семейство в съвременна Полша. Католицизмът, национализмът и най-вече безбрачието определят неговия свят.
В продължение на няколко години режисьорката Ханка Нобис проследява с екипа си него, приятелите му и семейството му. Тя вижда как Антек се радва на нарастващата си власт в Братството – малка група от съмишленици, както и зараждането на неговите съмнения за пътя, по който е поел.

Намерението ми беше да направя филм, който да покаже многото лица на десния радикализъм и да поднесе информация с отворено сърце. Първата стъпка към промяната е разбирането, а ако и двете страни продължават да разпространяват опростен разказ за другия, тази промяна може да отнеме много време. време…„, споделя Ханка Нобис, за която този филм е дебют.

Филмът е разказан чрез един млад мъж, който е на път да стане лидер на ултраконсервативна католическа група, наречена „Братството“. Точно когато му предстои да бъде повишен, той започва да се съмнява в моралните принципи, за които години наред се е борил. Когато се запознах с Антек, за мен беше ясно че е наранен и че дълбоко в себе си той е доста чувствителен човек. Той реши да скрие това, като се откъсне от емоциите си и следва правилата, определени от семейството му относно религията и особено от архетипния възглед за мъжествеността. Когато се присъединява към „Братството“, възгледите му стават още по-радикални, но тогава се случва травмиращо лично събитие – родителите му се разделят. На Антек му отнема доста време, за да се примири с това. Снимахме дълго време и аз се сприятелих на героите ми. Благодарна съм, че тяхното развитие им позволи да се отворят за мен. Бях с него, когато се запознаваше с жените, които го придружаваха по пътя му, както и бяхме заедно в много ситуации по време на колебанията му за „Братството.„, допълва тя.

Силно, сурово, гладко и безкомпромисно произведение – и трогателен дебют, филм – интензивен и дълбок, без да е осъдителен.“ Cineuropa, Muriel Del Don

Режисьорът снима с много смелост и елегантност.“ Cineuropa, Muriel Del Don

Завладяващ дебют – както разяснителен, така и шокиращ.“  Filmuforia, Мередит Тейлър

85-минутната лента в продукция на Швейцария и Полша от 2022 година. Режисьор е Ханка Нобис, за която филма е дебщт. Продуцент Естер ван Месел. Момче на място (Polish Prayers) имаше своята световна премиера фестивала IDFA (Междинароден фестовал на документалното кино в Амстердам) по-рано тази година.

Ханка Нобис е родена в Бялисток. По време на обучението си във Варшавския университет се занимава се вълнува уизучва монголизъм / тибетология, културология, етнология, полска филология и свободни изкуства. През 2009 г. започва да работи в театъра, като се занимава с актьорско майсторство, асистира на режисьори, а по-късно режисира и продуцира видеоинсталации, както и изработва костюми. Хана Нобис работи с всички реномирани полски театрални институции в Полша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *