• сб. юли 20th, 2024

Звездата Роман Ким пристига в София за премиерата на Фантазия „Властелинът на пръстените“

ByПетър Ангелов

юни 19, 2023

Мултимедийния концерт е с участието още на световно известните музиканти, Деница Лафчиева (кларинет), Александър Гордън (виола и диригент) и Симфониета-Враца

            На 23 юли от 20.00ч. на сцената на кино Люмиер, НДК в София ще се насладим на впечатляващата премиера за България на Фантазия „Властелинът на пръстените“ по музика на Хауърд Шор, забележителна обработка на виртуозния музикант Роман Ким за цигулка, кларинет, виола и симфоничен оркестър.

Фантазията „Властелинът на пръстените“ е аранжирана за световните музиканти със специалното разрешение на композитора на оригиналната музика към прочутата филмова трилогия и носител на „Оскар“, „Грами“ и „Златен глобус“ – Хауърд Шор. Специално внимание е отделено на партията на виолата. Всеизвестно е, че музикантът със световна слава Александър Гордън (Земцов) е виолист и диригент, и поради това Роман Ким пише партията на виолата така, че изпълнението да позволява на Александър Гордън и да дирижира едновременно оркестрантите.

Освен, че произведението Фантазия „Властелинът на пръстените“ ще бъде изпълнено за първи път в България, меломаните ще имат възможност да чуят и невероятния инструмент, на който свири виртуозът Роман Ким. Цигулката е специално модифицирана по вкуса на Роман Ким – има релефен гриф, струните са ръчно изработени от г-н Ким, а лъкът на цигулката е по-дълъг от стандартните модели. Материалът, от който е изработен, се пази в пълна тайна. Запознати твърдят, че лъкът е направен от рециклирани кукли Барби. Всички тези подобрения позволяват на Роман Ким да звучи по един много необикновен и специален начин, а публиката ще се потопи в невероятната музика от филма „Властелинът на пръстените“ с уникалното изпълнение на световно признатите  музиканти – Роман Ким, Деница Лафчиева, Александър Гордън и Симфоничния оркестър на Враца. Билети от билетен център НДК и в мрежата на ивентим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *