• чт. апр. 25th, 2024

Разрушаване на сгради – кога се налага и какво трябва да знаем

ByПетър Ангелов

фев. 4, 2022

Свикнали сме да мислим за строителните дейности в качеството им на необходима услуга за издигане и изграждане на сграда. Много често, обаче, се налага да предприемем коренно противоположните мерки – дали ще е разрушаване на сгради, или разчистване на даден обект, то всичко вкупом се причислява към цялостния процес по строителството. Не винаги можем да се похвалим с късмета, че мястото, което сме си избрали за строеж, ще бъде свободно и незастроено. В подобни ситуации е наложително да отстраним наличната конструкция и да разчистим обекта – така лесно можем да започнем на чисто и да се сдобием с желаната сграда.

Всяко разрушаване на сгради, обаче, следва да бъде осъществено изключително внимателно с взети всички необходими безопасни мерки. В редица ситуации бихме казали дори, че правилното и безопасно разрушаване на дадена конструкция е по-важно от всички последващи строителни дейности. В никакъв случай не бива да се подценява сигурността както на работниците, така и на околните случайни минувачи например. Представете си само какви огромни щети би донесло едно неконтролирано разрушаване на сгради. Затова е необходимо да се следва стриктен протокол и планът внимателно да се осмисли предварително – така всички участници в процеса по бутането ще бъдат максимално подготвени и ще се минимизира шансът от възникването на проблемни ситуации, застрашаващи живота и здравето на всички.

Контролираното разрушаване на сгради следва да се случи по протокол – избира се ден и час на стартирането на процедурата, като предварително е задължително периметърът да бъде максимално обезопасен. За високите сгради е препоръчително първо да бъдат разчистени от всички материали и елементи, които биха могли да бъдат използвани на по-късен етап. Най-добрият вариант за разрушаване на огромна и висока сграда е чрез контролиран взрив – при тази опция в конструкцията се разполагат взривове на ключови места и се задействат дистанционно. Целта е сградата да се саморазруши, падайки върху самата себе си и разчитайки на собствената си тежест. 

При по-ниските сгради като къщи и други подробни постройки, разрушаването отново трябва да бъде строго контролирано, но е възможно да се използва и разрушителна топка. Разбира се, след приключването на процеса част от него е и щателното разчистване на обекта в последствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *