• ср. апр. 24th, 2024

През месец октомври Мартина Апостолова ни среща с Кристияна Бояджиева, Нина Димитрова и Валерий Пърликов

ByПетър Ангелов

окт. 8, 2021

През месец октомври Фондация “Платформата НЕ” продължава поредния свой онлайн проект като отговор на кризата в изпълнителските изкуства, породена от пандемичните мерки (поредица локдауни в последните два сезона и сред дискусиите за очаквани нови мерки за предстоящия сезон).

В Първото издание през месец септември проектът излъчи Документ №1 – Какво ново в София или какви са перспективите, тревогите и конкретните планове на предстоящия за откриване на 7 ноември на “Център за независимо изкуство” в София – ТОПЛОЦЕНТРАЛА.

Проектът „Документ номер 13“ финансиран от столична програма “Култура”, направление “Активни публики” – ще представи на зрителите през месец октомври по дати и артисти:

  • Документ№2 (13.10.2021 г.) – Кристияна Бояджиева.
  • Документ №3 (20.10.2021 г.) – Нина Димитрова.
  • Документ№4 (27.10.2021 г.) – Валерий Пърликов.

Представените в така популярната ZOOM platform 13 артисти, идват от различни направления на съвременния български театър.

Зрителите ще гледат директно излъчването във фейсбук страницата на “Платформата НЕ” и ще могат да задават въпроси на участващите или ще проследят в последствие 30 минутен репортаж в едноименен YouTube канал на фондацията.

Всеки артист ще бъде представен с емблематично свое произведение, както за кариерата му, така и за развитието на театралния език в България, разгледано през призмата на комуникацията в театъра (кодове, нива на разбираемост, теория на възприятие, маркетинг).

Отново водещ е актрисата Мартина Апостолова Апостолова – част е от платформата „Артисти за НЕнасилие“. Тя е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на кинофестивала „Берлинале“. Филмът „Ирина“ е дебютният ѝ пълнометражен филм. Актрисата е с няколко големи награди за ролята си в лентата от фестивалите във Варшава, Тбилиси. През 2021 г. Хонконг, Котбус. Следват роля след роля, а колежката ѝ – Марион Дърова, с която си партнира в пърформънса WoMan, спечели наградата „Икар“..

В Документ №2 – Кристияна Бояджиева, алумни на НБУ, водещата ще разговаря за театъра като форма на интеграция на хора с различни възможности. Коя у нас е първата трупа съставена от хора с увреждания. На какво ни учи този акт – от високо теоретичните твърдения на Х.Т Леман за ролята на „болното тяло“ в изграждането на съвременния театрален език, до нивата на отговорност и емпатия на артисти и зрители в подобни инициативи

В Документ №3 – световно известната Нина Димитрова (режисьор, педагог и актриса) ще смени амплоато си с ролята на дискутант по темата: “Усещането за пренасяне на ценности и традиции. Как живее учителят в нас?“ Мартина Апостолова и Нина Димитрова ще се опитат да създадат образа на учителя през призмата на настоящия артистичен опит на конкретния артист: “Какво запомняме? Какво отнасяме? Какво предаваме?” – в собствената си артистична практика.

В Документ №4 – по специална покана на инициатора и ръководител на проекта доц. д-р Възкресия Вихърова, ще бъде представен режисьорът Валерий Пърликов. И в този случай темата разбираемо е „Театралните лаборатории като форма на съществуване и в независимия сектор – Възможно, Утопично. Абсурдно“. Ще се срещнат гледните точки на Валерий Пърликов и водещата Мартина Апостолова като представители на една Лаборатория, която е на път да бъде закрита и една друга Лаборатория, която е мечтана да бъде открита.

Какво ще си споделят тримата, избрани от проекта артисти по съответните теми проследете на 13, 20 и 27.октомври от 19:00ч., във фейсбук страницата на “Платформата НЕ”.

Проектът е по идея на доц. д-р Възкресия Вихърова, театрален режисьор и педагог и е част от фондация “Платформата НЕ” с финансовата подкрепа на Столична община – проект „Документ номер 13“, финансиран от столична програма “Култура”, направление “Активни публики”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *