• сб. юли 20th, 2024

VERDI HATTRICK – Опера в Летния Театър – Варна 2021 започва с премиерата на „РИГОЛЕТО“

ByПетър Ангелов

юли 18, 2021

Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли

В годината на Джузепе Верди, когато отбелязваме 120 години от кончината на великия композитор, Държавна опера Варна поднася „Верди Хеттрик“ с три от най-известните му опери. „Риголето“ (20 юли, 21.00,

Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021) е нова постановка на талантливата режисьорка от по-младото поколение Сребрина Соколова. Като втори режисьор на големия Кузман Попов, дългогодишен главен режисьор на Варненската опера, тя върви в неговите стъпки, изграждайки свой стил, който надгражда класическите традиции със съвременно светоусещане. В нейнната трактовка ще се появят за пръв път двама агенти на съдбата, в подкрепа на типичната за Верди тема за предопределеността на съдбата. „Риголето“ е първата оперна постановка в най-новата история на Варненската опера, в която се използва видеомапинг. На пулта ще бъде Григор Паликаров, един от най-добрите български диригенти, с когото Варненският оперен театър обича да работи. За съжаление, поради здравословни причини Кирил Манолов не може да изпълни ролята на Риголето, както беше планирано. В главната роля, една от коронните в неговия репертоар, сега ще аплодираме солиста на Държавна опера Варна със световна кариера Пламен Димитров. Ролите на Джилда и Херцога на Мантуа са коронни и за другите двама водещи солисти на оперния театър Ирина Жекова и Валерий Георгиев.

В ролята на Виолета Валери в „Травиата“ (22 юли, 21.00, Опера в Летния театър 2021), под диригентството отново на Григор Паликаров, ще се представи за пръв път младото българско сопрано Кристин Арсенова, която живее в Италия.

Наследствена оперна певица, тя е ученичка на Маестра Райна Кабаиванска, с много награди от международни конкурси. На конкурса в Болоня преди 2 години, журито единодушно й присъди първото място, а Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, я отличи с наградата за дебют с главна роля в спектакъл на Държавна опера Варна. В „Травиата“ Кристин Арсенова ще си партнира с великолепните Иван Момиров – Алфред Жермон и Свилен Николов – Жорж Жермон.

Спектакъла на „Трубадур“ (24 юли, 21.00, Опера в Летния театър 2021), режисьорски прочит на Кузман Попов, ще дирижира Лоренцо Бизари от Парма, когото публиката познава от предишни издания на Опера в Летния театър. Тенорът Валерий Георгиев ще се превъплъти в образа на трубадура Манрико, а неговата любима Леонора ще пресъздаде известното италианско сопрано Сузана Бранкини, позната на оперните почитатели в Италия, Русия, Белгия, Бразилия, Франция и др. В „Трубадур“ публиката ще оцени също вокалното и артистично майсторство на Пламен Димитров като Граф ди Луна и Даниела Дякова като Азучена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *